Mindfulness in action (1)

Ongezien een klein uiltje knappen…
In drie blogs vertel ik iets over mijn ervaring van het volgen van een meditatie retraite thuis en online.

Na een nacht slecht slapen had ik veel moeite om me te concentreren tijdens de begeleide ochtend meditatie door de zeer inspirerende zuster Viranani. Mijn gedachten stuiterde alle kanten op en stilzitten was er niet bij. 

Ik was dankbaar dat ik niet fysiek in de mediatiezaal in Groningen zat, maar thuis stilletjes achter mijn beeldscherm, zodat niemand last had van mijn gegeeuw en het verzitten na iedere 5 minuten. Want ik was erg onrustig en moe. 

Na drie kwartier zitten en worstelen met mediteren vervolgde zuster Viranani het programma met de dagelijkse lezing van een uur. De rusteloosheid in mijn hoofd en lichaam namen iedere minuut meer toe. Uiteindelijk kon ik het niet meer opbrengen om beleefd stil te blijven zitten en met aandacht te luisteren. 

Geheel tegen mijn gewoonten in heb ik mijn beeldscherm op “zwart” gezet, zodat ik er nog wel was, en kon horen wat er gezegd werd, maar niet gezien werd door de zuster en de groep. Ik ben naast de laptop gaan liggen en heb de warme woorden van zuster Viranani langs me heen laten glijden. 

Net voor het einde van de lezing, schrok ik wakker uit mijn dagdromerij en heb ik voor de afsluiting van de lezing en ochtendprogramma snel weer mijn beeldscherm aangezet. Netjes zittend heb ik vriendelijk knikkend de zuster en alle andere gezichten/deelnemers op het beeldscherm bedankt voor de meditatie, het online samenzijn en de begeleiding. 

Met opluchting dat ik niet meer stil hoefde te zitten sloot ik mijn meditatiekamer. Ondertussen voelde ik ongemak om mijn ongeziene slaap-mijmer actie, wat eigenlijk ook goed voor mezelf zorgen was. Als je te moe bent om te zitten, is het geen bezwaar om te gaan liggen. Maar iets in mij vindt dat nog erg lastig. 

Ik besloot als goedmaker vandaag extra aandacht te besteden aan mijn mindfulness beoefening. 

Benieuwd naar mijn ervaring na deze mediatie ochtend? Lees dan ook mindfulness in action (2).