Loslaten

Tijd om te reflecteren en het na de zomer anders te doen


De zomermaanden bieden ieder jaar weer een mooie gelegenheid om te stil te staan en terug te kijken op de afgelopen maanden. Heb je op je tandvlees de vakantie bereikt?

Heb je het voornemen om het na de zomer echt anders aan te pakken en je tijd en energie beter te bewaken? Overweeg dan eens een mindfulnesstraining…

Het is hoogzomer en warm, heel warm

De maanden juli en augustus zijn voor velen een periode om met vakantie te gaan. Voor de thuisblijvers kan het een periode zijn van meer hectiek en hogere werkdruk als je de vakantie van je collega’s moet opvangen.

Kenmerkend voor de zomermaanden is net als in de Kerstmaand dat alles net anders gaat dan anders.

Je hebt er wel of niet naar geleefd en je komt in een ander ritme. De scholen zijn dicht, kinderen thuis, je gaat op vakantie, of rommelt lekker in en om het huis.

En dan kent deze zomer ook nog veel tropische dagen. Of je er wel of niet tegen kunt, je past je tempo aan… Het is een Go with the flow.

Voor de één een makkie, voor de ander enigszins stressvol.

Loslaten van verwachtingen, plannen bijstellen
Dat het loslaten niet altijd helemaal vanzelf gaat, zal je vast wel herkennen. We zijn geconditioneerd om de dingen zoveel mogelijk hetzelfde te doen. Dit geeft een vorm van rust, voorspelbaarheid, veiligheid en gemak. 

Meestal gaat het omgooien van je plannen nog wel als je vakantie hebt, daar is vakantie voor toch? Al is het deels wel afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt om te kunnen schakelen. Als je naar de vakantie hebt toegeleefd en de batterij heel erg leeg is dan zul je minder onverwachte veranderingen kunnen hebben, dan als je de stress van het vele werken zo achter je hebt gelaten.

Zoals het gedicht hierboven al laat zien, gaat loslaten over flexibiliteit en ruimte geven aan nieuwe mogelijkheden. 

Meestal komt het wel goed met het overgeven aan de flow als de eerste paar dagen voorbij zijn. Maar hik je er weer tegenaan om het oude werkritme straks weer op te pakken? Wil je niet meer op deze gestresste manier je vakantie ingaan? Dan kan een mindfulness training iets voor jou zijn.

Je stress de baas met mindfulness
Bij mindfulness oefenen we met het observeren van onze gedachten, verlangens en  automatische patronen. Wat houdt ons bezig en gevangen? En wat kan er losgelaten worden om nieuwe dingen te laten ontstaan? Je leert door oefeningen een vaardigheid waardoor je eerder de rem induwt en de spanningen in jou niet meer zo hoog oplopen.

Kennismakingsavond én 8-weekse training stress verminderen
Begin september is er een kennismakingsavond met mindfulness. Om te kijken of mindfulness iets is wat jou kan ondersteunen bij je stress de baas worden.

En voor de mensen die echt verandering willen aanbrengen in hun leven is er de 8-weekse stress verminderingstraining met mindfulness. Ook deze start weer in september.

Ik wens je voor nu een hele fijne (zomer)vakantie met veel loslaten.


met dank aan: ipopba / 123RF Stockfoto voor foto meisje met vogels