“Ik stuntel, dus ik ben”.

Boekentip #1

Toen ik deze zin hoorde “Ik stuntel, dus ik ben, moest ik erg lachen. 

De perfectionist in me voelde even opluchting vanwege de (h)erkenning. De afgelopen maanden heb ik veel gestunteld, maar daar zal ik je verder niet mee vervelen. 

Stuntelen hoort bij het leven. Zo menselijk en van alle tijden. Maar we lachen makkelijker om andermans gestuntel dan om ons eigen ongemak en kwetsbaarheden. 

En dat is helemaal niet erg. 

Stuntelen is als je er van een afstandje naar kijkt best grappig. Maar als je er midden in zit, is het lastiger om het komische er van in te zien. 

Boekentip

Afgelopen april was “Ik stuntel, dus ik ben”, het thema van de Maand van de Filosofie. 

Tim Fransen (cabaretier en tekstschrijver) kreeg de opdracht hier een pakkende essay voor te schrijven: 

Het leven als tragikomedie – over humor, kwetsbaarheid en solidariteit.

Ik heb het boek net uit en ik kan je hem van harte aanraden!

Met veel humor houdt Tim een filosofisch pleidooi om de waarheid over onze menselijke conditie onder ogen te komen.

Hieronder een kort filmpje van een interview met Tim Fransen bij De Wereld Draait Door. Onder het filmpje gaat de tekst van deze blog verder…

In drie pakkende hoofdstukken neemt Tim ons mee in het komische en tragische van het menszijn. 

Ons lichamelijk tekort komt aan bod, maar ook ons psychische tekort. Over hoe we als mens zijn uitgerust met een complex denkbrein.

Wat zo ontzettend boeiend is dat we in essentie altijd het goede willen doen, het beste voor hebben met elkaar en de wereld. Maar in de praktijk maken we er nog wel eens een zooitje van omdat de werkelijkheid niet overeenkomt met onze wensen of belangen. 

En dan deinzen we er niet voor terug om de gebeurtenissen te verdraaien, te verfraaien, of zelfs ronduit te ontkennen, vaak zonder dat we het zelf doorhebben. 

Freud zegt daarover: “het leven zoals dat ons is opgelegd is te moeilijk voor ons, het bezorgt ons te veel verdriet, teleurstellingen, en oplosbare problemen. Wij kunnen het alleen verdragen met verzachtende middelen’. 

Wat die verzachtende middelen zijn, is voor iedereen anders.

Maar het is wel zo. Dat we uit zelfbescherming er alles aan doen om moeilijke gevoelens te vermijden en er veel (zo niet alles) voor doen om prettige sensaties na te jagen. 

Na de zomer start ik weer met een 8-weekse training Mindfulness 

Ook een aanrader 😉

Als je interesse hebt om te leren kijken hoe jij omgaat met automatische patronen. Met een knipoog naar ons menselijk stuntelen en welke verzachtende middelen we inzetten om de dag door te komen als de humor onbereikbaar is. 

Het is een basistraining voor mensen die stress hebben of ervaren en vaardigheden willen leren om hier anders mee om te gaan. Je leert op een andere manier naar jezelf te kijken, zonder oordeel en met een vriendelijke blik naar onze menselijke eigenschappen. 

donderdag 5 september organiseer ik een kennismakingsworkshop 

In 2,5 uur krijg je een globale indruk wat de training inhoudt en je kan al je vragen aan me stellen.

Weet wel dat de training een persoonlijke ervaring is die pas tot leven komt als je er mee bezig bent.

Bedankt voor het lezen van mijn inspiratie-mail. Ik wens je nog een mooie zomer(vakantie) met tijd om te lezen en te genieten.

Deze blog heb ik als inspiratiemail verstuurd op 11 augustus 2019.
Wil je ook per e-mail op de hoogte blijven? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief/inspiratiemail.