Een meditatie retraite thuis en online volgen

Vanuit interesse om me persoonlijk en spiritueel te ontwikkelen probeer ik jaarlijks één of meer meditatie retraites te volgen. Benieuwd hoe dat is? Verdeeld over een paar blogs deel ik een ervaring van afgelopen week.

Ik zit momenteel in de tweede en tevens laatste week van een ‘City meditation retreat’. Noodgedwongen door de Corona maatregelen is het live programma aangepast naar een online retraite en i.p.v. in de stad Groningen te verblijven, is iedereen nu dus gewoon thuis. 

Wat een city retreat anders maakt dan ik gewend ben van een intensieve retraite volgen in een klooster, is dat je heel veel vrijheid hebt. Alleen s’ochtends is er een begeleid programma van 3 uur met meditaties, een lezing en een deel of vraagronde. De rest van de dag heb je helemaal voor jezelf om in te vullen hoe jij het wilt. 

Je kan de hele dag mediteren en je afzonderen als je wilt, maar het is ook oke, als je naar je werk gaat of afspreekt met vrienden. De opdracht is uiteraard wel dat je wat je ook doet tijdens je dag om het mindful te doen. Iedere ochtend krijgen we een specifieke opdracht om gedurende de dag of tijdens de beoefening van je meditaties extra aandacht aan te geven.  

s ’Avonds is er dan weer een bijeenkomst van een uur waar je weer bij elkaar komt om te delen hoe het mediteren ging, of wat je tegenkwam in je dag, je kan vragen stellen over je beoefening en tot slot is er dan nog een korte meditatie. 

De retraite van deze week wordt georganiseerd door het Groningse meditatiecentrum. Sinds 2015 nodigen ze ieder jaar de boeddhistische non (zuster) Viranani uit om een retraite te begeleiden. De ochtend meditaties en lezing worden in het Engels gegeven door zuster Viranani, die deze Corona periode “vast” zit in het klooster in Myanamar/Birma.  

Zuster Viranani is gespecialiseerd in het beoefenen van liefdevolle vriendelijkheid (metta) en mindfulness. Het formele samenzijn in de avond wordt begeleid door een Nederlandse begeleider (Ank Schravendeel).

Metta (liefdevolle vriendelijkheid) en mindfulness zijn de hoofdthema’s van deze retraite. 

In de volgende twee blogs ‘Mindfulness in action’ deel ik een persoonlijke ervaring van hoe ik worstelde met het toepassen van mindfulness in de afgelopen week. Deze ervaring heb ik ook gedeeld met de zuster en de groep.